Huisvesting

Huisvesting is zoveel meer dan alleen weidegang en een ruime box. De omgeving, het onderhoud van het weiland, het stalklimaat, licht en geluid bepalen net zo goed of een paard zich prettig voelt in een omgeving of niet. We weten natuurlijk allemaal dat paarden het liefst zoveel mogelijk buiten staan te grazen met soortgenoten. Daarbij is het belangrijk dat het weiland voldoende groot is om de sociale druk en de wormdruk beperkt te houden. Verder is een schuilmogelijkheid tegen extreme weeromstandigheden een noodzaak voor paarden die voornamelijk buiten lopen. Weidebeheer is belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden in hun ruwvoerbehoefte kunnen voorzien. Bij onvoldoende gras kunnen slowfeeders met hooi of voordroogkuil een oplossing bieden.

Het is de kunst om te aanvaarden dat huisvesting moet worden aangepast als een paard geblesseerd is. Het voorkomen van ongecontroleerde bewegingen zoals paarden die in vrijheid laten zien, is essentieel om de blessure te laten herstellen. Het is dan belangrijk dat het paard in een frisse, royale buitenbox kan staan waarbij hij toch contact met soortgenoten heeft.

Rust en stilte
Het stalklimaat wordt bepaald door de staat van onderhoud van de boxen, de luchtvochtigheid en de ventilatie, door de hoeveelheid daglicht en door geluid. Omdat de gehoorscherpte van een paard 7 keer sterker is dan de onze, blijft de radio bij ons op stal uit. Hoe is dat bij jou op stal? Wij maken geen gebruik van TL-verlichting om het gevoelige paardenoog niet te hinderen met het stroboscopisch effect ervan. Bij ons op stal heerst rust en stilte. Wij beschikken over luxe en veilige buitenboxen van Paco Horseproducts die in de luwte van de wind zijn neergezet.

Comfort
Een drainagesysteem met antislipmatten en een dikke laag stro, vlas of zaagsel zorgen voor droge stallen en comfort bij het (gaan) liggen en opstaan. De buitenboxen zijn voorzien van de Easy Hay, een veilige slowfeeder waar het ruwvoer zonder weerstand uitkomt en die voorziet in onbeperkte ruwvoer in kleine hoeveelheden. Paarden die aan het einde van hun herstelperiode voldoende belastbaar zijn, krijgen bij ons hun vrije beweging in paddock en weiland gedoseerd terug. Wij zorgen ervoor dat de paarden niet gaan rennen of bokken zodat het risico op een terugval of een nieuwe blessure zeer klein is. Voor paarden die bij ons verblijven voor opvang tijdens de vakantie, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat ze overdag buiten staan.