Dressuurinstructie

Mijn aanpak tijdens mijn dressuurlessen berust op vijf peilers: klassieke dressuur, natural horsemanship, leerprincipes, sportfysiologie en sportpsychologie. In de praktijk komt dat erop neer dat de focus ligt op zowel de fysieke als de mentale balans van ruiter en paard. Trainen volgens de leerprincipes met hulpen die voor het paard begrijpelijk zijn om het paard door rechtrichten en gymnastisering sterker en soepeler te maken. 7 dagen in de week trainen is niet de manier om je paard te verbeteren.

Liever stel ik met jouw een trainingsschema op waarin intensieve arbeid, lichte arbeid en rustdagen elkaar afwisselen in de juiste verhouding, zodat het paard de kans krijgt sterker te worden. Dit kunnen we ondersteunen met hartslagmeting.

Proefgericht lesgeven
De ruiterzit is van grote invloed op de kwaliteit van training en je zult als ruiter merken dat ik daar veel aandacht aan besteed. Ook zul je merken dat ik je steeds weer laat focussen op de uitvoering van je techniek in het hier en nu. Het zal je opvallen dat ik niet zozeer proefgericht lesgeef: een balletdanser die het zwanenmeer moet uitvoeren, danst niet alle dagen het zwanenmeer, maar doet oefeningen aan de barre zodat hij of zij sterker en leniger wordt om de dans perfect uit te voeren. In mijn lessen werken we aan de barre.

Dressuuroefeningen
We gebruiken de dressuuroefeningen om je paard leniger en sterker te maken, om je eigen techniek te verfijnen en om je ruiterzit zo te ontwikkelen dat je altijd mee bent in de beweging. Verbetering van de symmetrie en de rompstabiliteit van het paard vertalen zich in een betere verticale balans en betere horizontale balans.

Stap voor stap
Verbetering van de ruiterzit en van de techniek verfijnen de uitvoering van de oefeningen. Daarmee vergroot je de kwaliteit van je dressuuroefeningen en wordt het vanzelfsprekender om de oefeningen in een proef vloeiend aan elkaar te rijden. Winstpunten zijn dan een logisch gevolg. Verbeter je dressuurproeven door minder aandacht te hebben voor je dressuurproeven! Een goede training is procesgericht en niet resultaatgericht. Stap voor stap werk je aan je trainingsdoel met de focus op iedere stap en niet al meerdere stappen vooruit. Zo word je elke dag een betere ruiter, ook al rij je al de sterren van de hemel!

Wil jij graag een goede trainer worden voor je paard en wil je op een ontspannen manier werken aan betere prestaties? Maak dan een afspraak voor een dressuurles!