Natural Horsemanship

Iedere trainingsvorm waarin gebruik wordt gemaakt van hulpen op basis van lichaamstaal die paarden van nature begrijpen, valt onder natural horsemanship. Ik ben opgeleid tot allround freestyle instructeur. Binnen het Freestyle Systeem van Emiel Voest maken we gebruik van onze houding, onze bewegingen en onze positie ten opzichte van het paard op een manier die van nature betekenis heeft voor het paard.

Deze vorm van communicatie met paarden leidt tot een sterke vertrouwensband die als basis dient voor het aanleren van de meer traditionele hulpen. Deze hulpen hebben als kenmerk dat ze contact maken met het lijf, en dat contact levert veel minder spanning op wanneer dat gebeurt door een trainer die het vertrouwen al heeft gewonnen op grond van lichaamstaal.

Voorspellende invloed
Lichaamstaal blijft ook altijd ondersteunend aan de traditionele hulpen, zowel in het grondwerk als in het rijden, waardoor je veel lichtere hulpen kunt geven: de lichaamstaal heeft als het ware een voorspellende invloed en het paard kan anticiperen op de hulp. Lijkt het je waardevol om op een effectieve en vriendelijke manier met je paard te communiceren? Maak dan een afspraak voor loswerken of grondwerk. Paardenmensen verzuchten wel eens “konden ze maar praten”; trainers die natural horsemanship beheersen weten dat de paarden de hele dag “de oren van je kop kletsen”. Gesproken taal is maar één vorm van communicatie!