Trailerladen

Een van de moeilijkste dingen die wij een paard vragen is een trailer inlopen en daar braaf blijven staan. Voor een vluchtdier is het niet natuurlijk om een kleine ruimte in te gaan. Het sluiten van de stang, de klep en het voordeurtje kunnen heel bedreigend zijn: de mogelijkheid om te vluchten is immers afwezig en dat is voor een paard heel beangstigend.

En toch wordt er in het algemeen weinig aandacht besteed aan het trainen van trailerladen. Als je van een paard verwacht dat het vanzelfsprekend de trailer in loopt, zul je het moeten trainen. Het is een vaardigheid die aangeleerd moet worden. Het heeft geen waarde om heel lang te oefenen totdat het paard eindelijk de trailer op gaat. De kans dat hij dan echt geléérd heeft om in elke situatie de trailer in te stappen, is klein.

5 sessies
Het kan dan heel teleurstellend zijn om een volgende keer te ervaren dat het nog langer duurt om het paard de trailer in te krijgen. Ik werk met korte trainingssessies van 30 minuten. Een eerste sessie duurt meestal een uur omdat ik dan de tijd neem om de eigenaren het proces en de leerprincipes uit te leggen. Over het algemeen zijn 5 sessies voldoende om een paard goed te leren trailerladen. Tijdens de sessies leer ik ook de eigenaren de techniek aan om problemen in de toekomst te voorkomen.