Hou hem heel Welzijn in training

Een uniek cursusprogramma van 5 modules (lesweekenden) dat gericht is op gezond houden van je paard(en), door het verwerven van specifieke kennis en vaardigheden met betrekking tot de rijkunst en de paardenhouderij. Tijdens de weekenden staan vijf thema’s centraal!

Vijf weekenden

met de volgende thema’s

Het cursusprogramma van vijf modules (lesweekenden) is gericht op het gezond houden van je paard(en), door het verwerven van specifieke kennis en vaardigheden met betrekking tot de rijkunst en de paardenhouderij. Tijdens deze bijzondere en unieke weekenden staan achtereenvolgens de volgende thema’s centraal:

Starten met de cursus?

We starten met een nieuwe groep voor het complete cursusprogramma. Zie onderstaand voor de data en onderwerp per module.

Nieuwe data

De nieuwe data voor het komend jaar zijn:

 • Module 1, Hoofd, nek en hals
  7 en 8 september 2024
 • Module 2, Rug en bekken
  5 en 6 oktober 2024
 • Module 3, Benen
  1 en 2 november 2024
 • Module 4, Huisvesting en voeding
  7 en 8 december 2024
 • Module 5, Harnachement
  11 en 12 januari 2025

Ja, ik meld me graag aan

Investering

Neem je deel aan het complete trainingsprogramma en alle 5 modules dan is jouw investering:
€ 1.750,- euro incl. btw.

Losse modules

Liever deelnemen aan een van de losse modules? Dat kan!

Je betaalt per losse module:
€ 350,00.

Voor twee modules € 700,00
Drie modules: € 1050,00
Vier modules: € 1400,00
Vijf modules: € 1750,00

Door wie?

Astrid Hoppenbrouwers is gediplomeerd instructeur (ORUN Freestyle en TAKT), revalidatietrainer en eigenaar van revalidatiekliniek Horses in Hands, gedragsspecialist voor paarden, bitfitter, adviseur voeding en supplementen, sportmasseur, osteopaat i.o., makelaar en taxateur voor paarden.

Zij is dagelijks werkzaam als instructeur, revalidatietrainer en behandelaar en instrueert, adviseert en begeleidt zo’n 25 combinaties per week. Ook is zij opgeleid als eerstegraads docent en heeft ruime ervaring in het lesgeven in het voortgezet onderwijs: het lesprogramma is opgezet volgens een doordachte didactiek

Suzanna van Wieringen: MSFC zadelfitter; tijdens module 5 geeft zij de onderdelen die betrekking hebben op de ligging van het zadel.

Beperkt aantal deelnemers

Omdat we exclusief werken met veel persoonlijke aandacht voor jou is er beperkt plek. Voor deze bijscholing is plek voor max. 10 deelnemers.

Het doel is om deelnemers op een intensieve manier bij te scholen, en individueel te kunnen ondersteunen in het leerproces: het doel is dat deelnemers naar huis gaan met  kennis, inzichten én vaardigheden die ze voorafgaand aan de cursus niet hadden.

Daarom is het aantal deelnemers per cursus beperkt. Wacht dus niet te lang met aanmelden want vol = vol.

Ben je instructeur?

Wist je dat je als KNHS-Instructeur theoriepunten voor het volgen van deze bijscholing kunt ontvangen? De KNHS heeft zijn volledige goedkeuring gegeven en jij als instructeur kan daarvan profiteren en 35 theoriepunten ontvangen. Wil je meer weten? Stuur even een mailtje naar astrid@horsesinhand.nl.

De inhoud

Wat ga je allemaal leren?

Om sport-gerelateerde blessures te voorkomen, is het essentieel dat het paard in balans gaat. Verticale balans, impuls, stelling en buiging zijn de technische voorwaarden om balans te bereiken. In deze cursus leer je de anatomie en de biomechanica van de structuren in het paardenlichaam die betrokken zijn als we deze technieken (correct) toepassen. Je leert welke spiergroepen worden aangespannen wanneer er sprake is van balans, en welke spiergroepen worden aangespannen als er géén sprake is van balans en hoe dat kan leiden tot blessures. Je leert zien wat de kenmerken zijn van een paard dat in balans gaat en van een paard dat uit balans gaat. Je leert voelen hoe je de hulpen met een gepaste dosering en timing laat aankomen op de betrokken structuren in het paardenlichaam. Zo leer je om hulpen bewust en adequaat toe te passen: effectieve hulpen. Deze cursus geeft kortom inzicht in het effect van dressuur op het functioneren en de ontwikkeling van het paardenlichaam. Ook geeft het je inzicht in de risico’s van de belasting van het paardenlichaam wanneer de bovengenoemde voorwaarden (verticale balans, impuls, stelling en buiging) niet aanwezig zijn of op een niet effectieve manier worden nagestreefd.

Omdat ook huisvesting, voeding en harnachement van invloed zijn op de biomechanica van het paard, worden deze onderwerpen eveneens behandeld in deze cursus.

Waar bestaat de cursus uit?

Elk weekend bestaat uit vier dagdelen waarin steeds een van deze principes centraal staat:

Denken

De theorie Anatomie en Biomechanica

 • Tijdens de theorie komt allereerst de anatomie aan bod op een manier die begrijpelijk is voor iedereen (je hoeft niet medisch onderlegd te zijn): aan de hand van anatomische modellen (skelet en beeldmateriaal) wordt kennisgemaakt met de benige structuren (wervelkolom en ledematen), met de pezen en aanhechtingen en de functionele spierketens die de samenhang in het paardenlichaam verklaren. Je doet kennis op van de bouw van het paardenlichaam. (N.B. Tijdens module 4 staat het maagdarmstelsel centraal.)
 • Vervolgens besteden we aandacht aan biomechanica: hoe functioneren de anatomische structuren die we bestudeert hebben: bewegingsrichtingen en bewegingsmogelijkheden en ~beperkingen van verschillende structuren en segmenten. Je verwerft hier inzicht in de verschillende lichaamsfuncties van het paard waar we tijdens het rijden op inwerken.
 • Daarna wordt de rijtechniek behandeld: hoe werken de hulpen in op de biomechanica van het paard: welke invloed heeft de handpositie, de inwerking van de kuit en de inwerking van de zit op de lichaamsfuncties van het paard? Wat gebeurt er dan in het lichaam van het paard? Hoe doseer je de hulpen om een gewenste reactie van het paard te ontvangen? Hier leert de ruiter te begrijpen wat effectieve hulpen zijn en hoe je die aanbiedt.
 • Tot slot besteden we aandacht aan trainingsvormen voor het paard: welke dressuuroefeningen trainen welke spiergroepen? Hoe maak je een doordacht plan om zowel balans als bewegingskwaliteit te trainen? Zo leren deelnemers trainen volgens een weldoordacht plan en variatie aan te brengen in het dressuurmatig trainen: niet alleen maar proefgericht rijden, maar trainen vanuit de gedachte om het paardenlichaam sterker en soepeler te maken op een manier die past bij het paardenlichaam en die uiteindelijk zorgt voor een betere prestatie omdat het paard fysiek beter is voorbereid op die prestatie.

Zien: inspectie en analyse

Tijdens de eerste dag na de lunch staat het zien op het programma: aan de hand van inspectie en bewegingsanalyse gaan we met de verworven kennis kijken naar paarden en beoordelen wat we allemaal zien: conformatie, ontwikkeling, bewegingskwaliteit. De deelnemer leert kenmerken te signaleren die informatie geven over de mate van trainbaarheid van het paard en over welke aandachtspunten er zijn voor de training. Met behulp van de eerder behandelde theorie, leert de deelnemer te begrijpen wat de oorzaak kan zijn van eventuele problemen onder het zadel: op één teugel sterk zijn, op twee teugels sterk zijn, “niet voor het been zijn”, vluchtgedrag, staakgedrag, etc. De oplossing wordt behandeld tijdens het rijden.

Voelen, palpatie en analyse

Tijdens de tweede dag na de lunch staat het voelen op het programma: leer voelen hoe gezonde spieren aanvoelen en hoe spieren aanvoelen die te gespannen zijn of te weinig ontwikkeld zijn. Ook het voelen van de pezen komt hierbij aan bod: het herkennen van zwellingen, warmte en andere veranderingen. Je wordt zich bewust van de signalen van het paardenlichaam die aangeven of het paard voldoende trainbaar is en leert begrijpen waar eventuele problemen vandaan komen.
Ook leer je naast en op het paard voelen hoe licht de gewenste dosering is om het paard te laten wijken voor druk en dat de reactie van het paard bij een sterkere inwerking vaak tegengesteld is aan wat men wil. Onvermijdelijk komt hierbij uitleg over de aard van het paard als prooidier aan bod.

Doen. Rijden!

 • In de middag staat het rijden onder het zadel centraal. Van de 10 deelnemers krijgen 4 deelnemers tijdens de cursus les. De overige deelnemers krijgen les op een terugkomdag.
 • Tijdens het rijden leer je onder begeleiding van Astrid te voelen of het paard voldoende verticaal in balans is, losgelaten in nek en kaak en voldoende impuls heeft. Je leert ook signalen waar te nemen die aangeven wanneer dit niet aan de orde is. Tijdens het rijden leert de deelnemer de hulpen effectief toe te passen om balans te bereiken en eventuele problemen op te lossen aan de hand van specifieke oefeningen. Tijdens de nabesprekingen worden de ervaringen tijdens het rijden teruggekoppeld aan de theorie, inspectie en palpatie: welke verbanden en verklaringen zijn er? Je verwerft op deze manier inzicht in het functioneren van het paard.

Ben je al enthousiast?

Tijdens elk lesweekend staan jouw vier leerprincipes* als ruiter centraal:

 • Denken: 5 uur theorie per module.
 • Anatomie en biomechanica
 • Voelen: 1 uur palpatie per module
 • Zien: 1 uur inspectie en bewegingsanalyse
 • Doen: rijden met instructie, m.u.v. de vierde module

* de leerprincipes van het paard komen in een aparte leergang uitgebreid aan de orde, maar worden tijdens deze modules wel kort behandeld tijdens het rijden.

Ja, ik meld me graag aan