Huisvesting

Huisvesting is zoveel meer dan alleen weidegang en een ruime box. De omgeving, het onderhoud van het weiland, de staat van onderhoud van de stallen, het stalklimaat, licht en geluid bepalen net zo goed of een paard zich veilig voelt in een omgeving of niet. We weten natuurlijk allemaal dat paarden het liefst zoveel mogelijk buiten staan te grazen met soortgenoten. De kunst is echter te aanvaarden dat het weleens anders moet als een paard geblesseerd is.

Rust en stilte
Het voorkomen van ongecontroleerde bewegingen zoals paarden die in vrijheid laten zien, is essentieel om de blessure te laten herstellen. Wanneer het risico hierop groot is, is het wijzer het paard in een royale, frisse buitenbox te huisvesten waarbij hij contact met soortgenoten heeft. Omdat de gehoorscherpte van een paard 7 keer sterker is dan de onze, blijft de radio bij ons op stal uit. Wij maken geen gebruik van TL-verlichting om het gevoelige paardenoog niet te hinderen met het stroboscopisch effect ervan. Bij ons op stal heerst rust en stilte.

Groep
De revaliderende paarden die bij ons zijn ingestald, vormen een groep doordat de boxen zo zijn neergezet dat ze elkaar allemaal kunnen zien. Doordat er hooguit één of twee paarden per keer worden meegenomen voor training, blijft de groep min of meer intact en ontstaat er geen onrust bij de achterblijvers. Zo ervaren de paarden veel minder stress door het gebrek aan vrije beweging.

Buitenboxen
Wij beschikken over luxe en veilige buitenboxen van Paco Horseproducts (www.pacohorseproducts.nl) die in de luwte van de wind zijn neergezet. Een drainagesysteem met antislipmatten en een dikke laag stro, vlas of zaagsel zorgen voor droge stallen en comfort bij het (gaan) liggen en opstaan. De boxen zijn voorzien van de Easy Hay, een veilige slowfeeder waar de paarden het ruwvoer gemakkelijk uit kunnen halen, en die voorziet in onbeperkt ruwvoer in kleine hoeveelheden. Paarden met problemen aan de halswervelkolom, krijgen het ruwvoer op de grond toegediend.

Risico op een terugval beperken
Wanneer paarden aan het einde van hun herstelperiode voldoende belastbaar zijn, geven wij de paarden hun vrije beweging in paddock en weiland gedoseerd terug. Wij zorgen ervoor dat de paarden niet gaan rennen en bokken zodat het risico op een terugval of een nieuwe blessure zeer klein is.

Voor paarden die bij ons verblijven voor opvang tijdens de vakantie, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat ze overdag buiten staan.