Hoe bewegen paarden?

Hoe bewegen paarden? Gekke vraag eigenlijk. We kunnen ons allemaal wel een voorstelling maken van een paard dat in vrijheid galoppeert door de wei, of van een Grand Prix dressuurpaard dat in passage over de AC-lijn danst om zijn kür op muziek af te ronden. Of van een springpaard dat over een hindernis van 1.60 m springt.

Echter los van wat we uiterlijk waarnemen, vraag ik me af wat er ín dat paardenlijf gebeurt. Welke bewegingsmogelijkheden laten gewrichten toe? Wat betekent dat voor spieren en pezen? Hoe kunnen we onze paarden zo trainen dat we die spieren en pezen versterken zonder schade aan te brengen? Waarom rijden we eigenlijk dressuur?

Biomechanica
De biomechanica bestaat uit het toepassen van de natuurkundige mechanica bij het bestuderen van bewegingen van levende wezens. Kennis van de biomechanica stelt ons in staat om onze paarden zo te trainen dat we recht doen aan de fysieke mogelijkheden van dat paard maar ook rekening houden met de fysieke onmogelijkheden, die gerelateerd zijn aan de bouw, de gesteldheid en de leeftijd van het paard. Op deze manier zal een ruiter die bekwaam is in het dressuurmatig trainen van paarden, zijn of haar paarden ook daadwerkelijk kunnen verbeteren, ongeacht de aanleg van dat paard. Niet elk paard kan een dressuurtopper worden in de dressuursport, maar elk paard kan dressuurmatig getraind worden. Ik zou eigenlijk willen zeggen: móet dressuurmatig getraind worden. Zie: waarom rijden we eigenlijk dressuur?

Op 21 mei organiseer ik in samenwerking met collega’s Stella Keunen en Silke Boersma een Freestyle Evenement op pensionstal De Vrijhoeve, Burmadeweg 12 in Hazerswoude-Dorp dat geheel gewijd is aan de biomechanica van het paard. Het Freestyle systeem dat ontwikkeld is door Emiel Voest en zijn echtgenote Chaja Kolthoff staat hierbij centraal als africhtings-, trainings- en revalidatiesysteem.

Het evenement heeft een benefietkarakter: de opbrengsten gaan naar Brooke Hospital for Animals.

Wil je graag een dressuurclinic volgen bij Chaja Kolthoff, of een indrukwekkende demonstratie bijwonen van Emiel Voest, meld je dan aan op www.biomechanicsforbrooke.nl. Wil je ervaren op welke manier het Freestyle systeem jou kan ondersteunen in de training of bij de revalidatie van je paard? Of wil je gewoon eens ervaren hoe we onze eigen lichaamstaal effectief kunnen inzetten in de omgang met paarden? Schrijf je dan in voor één van de workshops die op de website staan vermeld. Lees ook: blog Hästens.

Op deze dag kun je ook allerlei interessante lezingen volgen, van onder andere Morgan Lashley, dierenarts bij paardenkliniek De Raaphorst, bitfitter en oprichter ICPBC Natascha van Eijk, paardenchiropractor en -osteopaat Joyce Vijverberg, MSFC zadelfitter en eigenaar van Equilibrium Saddle Fitting Service Suzanna van Wieringen.

Om Brooke Hospital extra te ondersteunen, wordt er op deze dag ook een sponsorloterij gehouden. Hierbij zijn mooie paardendekens, allerlei paardenspullen en allerhande gebruiksartikelen te winnen!

Kijk op www.biomechanicsforbrooke voor alle informatie die je nodig hebt!

Links:

www.emielvoest.nl
www.chajakolthoff.nl
www.paardenkliniekderaaphorst.nl
www.shhp.nl
www.paardenchiropractor.com
www.icpbc.com
www.passendbitshop.nl
www.equilibrium-saddlefittingservice.nl
www.equisan.nl
www.horsie.nl
www.horseprofessional.nl