Fysiotherapie

Wanneer de belasting en de belastbaarheid van een paard niet meer in verhouding zijn, ontstaan fysieke klachten. Er hoeft dan nog helemaal geen sprake te zijn van kreupelheid, maar je merkt als ruiter of eigenaar dat het paard anders is dan anders. Hij toont misschien verzet in de vorm van traagheid of bokken, hij heeft moeite met aanspringen in galop of met verruimen. Het kan ook zijn dat het je opvalt dat hij scheef beweegt.

In sommige gevallen is er een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld als je paard is uitgegleden of gevallen, maar vaak ontstaan zulke klachten geleidelijk aan, zonder dat een duidelijke oorzaak is aan te wijzen. Voor rijpaarden en menpaarden is het belangrijk dat hun lichaam optimaal blijft functioneren om belastbaar te blijven. Dat geldt voor paarden die recreatief gereden worden net zo goed als voor sportpaarden.

Dierfysiotherapeut
Een regelmatige behandeling door een erkend dierfysiotherapeut om paarden gezond te houden, is daarom geen overbodige luxe. Bij aanwezige klachten en gediagnostiseerde blessures, biedt de dierfysiotherapeut een breed scala aan technieken om de kwaliteit van beweging en de gezondheid van het paard te herstellen. Dierfysiotherapeut is een erkend beroep en valt onder de reguliere geneeskunde. Mirthe Reijs isĀ als dierfysiotherapeut verbonden aan het Expertisecentrum Paardenwelzijn en Revalidatie.